Bari (Puglia, Italia)

De ce tocmai Bari? Păi uite aşa s-a întâmplat:

Inițial vroiam să mergem în Lisabona 😀, dar, fiindcă nu aveam cursă directă din Cluj, drumul ar fi fost prea scump pentru buzunarul meu… Astfel am hotărât că momentan lăsăm la o parte planul cu Lisabona şi, având în vedere că avem un aeroport în Cluj, trebuie să vedem unde se poate ajunge de acolo… Aşa am găsit eu, la un preț incredibil de mic, bilete către Bari (Wizz Air). Nu ştiam nimic despre aceasta destinație, dar, cercetând puțin, am ajuns la concluzia că sună cel puțin interesant…

Am aflat că Bari este al doilea cel mai mare oraş din sudul Italiei (după Napoli), un oraş studențesc cu un port impresionant de unde pornesc multe vapoare către destinații ca Grecia, Croația şi Albania. Oraşul in sine nu prezintă prea multe atracții turistice, cu toate că merită văzut oraşul vechi (Città Vecchia), unde, plimbāndu-ne pe nişte straduțe înguste, găsim Catedrala di San Sabino şi Basilica San Nicola. Merită să facem o plimbare şi pe faleza Lungomare, la începutul căreia putem urmării pescarii întorcāndu-se de la pescuit şi putem cumpăra de la ei peşte proaspăt. De asemenea, putem vizita si Castelul Normanno Svevo, construit in secolul 11.

Bari are si o plajă micuță, Pane e Pomodoro. Noi nu am putut profita de ea din plin, având in vedere că  era iarnă, dar am vizitat-o, totuşi… ☺

Totodată în această regiune minunată din sudul Italiei, Puglia, sunt multe orăşele care merită toată atenția şi sunt uşor de atins cu ajutorul trenurilor, care pornesc către toate direcțiile din Bari.

fb_img_1548495762999

Din gara centrală – Bari Centrale – pornesc trenuri apartinând mai multor companii feroviare: Trenitalia,  Ferrovie Sud Est, Ferrovie Appulo-Lucane si Ferrotramviaria (sau Ferrovia Nord Barese). Biletele se pot cumpăra la casa de bilete a fiecărei companii si trebuie validate la aparatele de validare de pe peroane. Este de preferat să cumpărați biletele dus-întors (sunt valabile pentru orice tren din ziua respectivă), astfel scăpați de grija biletelor la întoarcere.

Având toate aceste informații, am pornit la drum (eu nu vă voi relata prea multe despre oraşele vizitate, găsiți informații suficiente despre ele oriunde, mult mai important mi se pare să vă ajut să ajungeți la ele… ☺):

Polignano a Mare

Este un sat pitoresc, cu o panoramă către mare demn de cărtile poştale, cu multe străduțe tipic italieneşti.

In Polignano a Mare se poate ajunge cu trenurile companiei Trenitalia, prețul biletului este de 2,5€ (pentru Áron nu am plătit). Mersul trenurilor îl puteți consulta aici. Nu uitati să validați biletele pe peron. ☺

Matera

Cea mai veche aşezare din lume, locuită permanent. Un oraş impresionant, nu trebuie ratat, a fost preferatul meu din această regiune. Am găsit despre el un articol frumos, pe care il puteti citi aici.

În Matera se poate ajunge cu trenurile companiei Ferrovie Appulo-Lucane (pornesc de lânga gara centrală), prețul unui bilet pentru adulți este de 5€, mersul trenurilor se poate consulta aici. Duminica nu circulă trenurile, atunci se poate ajunge cu autobuze (nu stiu exact cum, nu am experimentat… ).

Alberobello

Un oraşel vestit pentru casuțele trulli, construite doar din piatră, fără a se folosi ciment, mortar, chirpici sau vreun compus de legatură. Cu toate că aceste căsuțe sunt interesante și speciale, în ansamblu eu nu am fost foarte impresionată, în schimb Áron a fost încântat de acest sătuc al ştrumfilor. Pentru el a fost oraşul preferat din această regiune ☺.

Aici se ajunge cu ajutorul trenurilor companiei feroviare Ferrovie del Sud Est (îl găsiți în gara Bari Centrale, în spatele liniilor Trenitalia, ultima ieşire din pasaj), preţul unui bilet pentru adulti este de 5€, iar mersul trenurilor îl găsiți aici. (E bine de ştiut că pe noi trenul ne-a dus doar pana la Putignano, iar de acolo ne-a preluat un autobuz din fața gării şi ne-a transportat pană la destinație. Nu ştiu daca aşa se procedează de obicei, pe noi ne-au anunțat doar in tren, şi, cum italienii nu prea vorbesc engleza, iar eu nu prea vorbesc italiană, nu am reuşit să inteleg motivul… 😀 )

Ostuni

Un alt oraş care merită vizitat. Este unul dintre cele mai pitoresti oraşe din Puglia, supranumit Orasul Alb.

In Ostuni ajungem cu ajutorul trenurilor companiei feroviare Trenitalia, biletul pentru adulti costa 5,70 €. Fiindca gara Ostuni se află la o distanta considerabilă de oraş, e bine sa aşteptați autobuzul care porneste din fața gării si vă duce in centrul vechi. Biletul de autobuz îl puteți cumpăra la bărulețul din incinta gării ☺. Eu vă sfătuiesc să cumpărați bilet şi pentru drumul de întoarcere, pentru că întoarcerea poate fi mai aventuroasă şi e bine să nu mai aveți şi grija biletelor ☺. La întoarcere, după cum mi-a explicat un localnic, având în vedere că accesul autovehiculelor în centrul vechi poate fi câteodată restricționat (am înțeles că nu există o regulă clară pentru asta… 😀), e de preferat să aştepți autobuzul in stația din fața sediului Poliției (îl găsiți voi pe hartă, e aproape…). Noi am căutat stația înainte de a porni la plimbare pe străduțele albe ale oraşului, ne-am asigurat că există 😀, am fotografiat şi orarul autobuzului, să ştim sigur când să ne întoarcem… Până aici sună bine, dar ca norocu’ la întoarcere nu am putut calcula exact timpul şi am ajuns mai devreme în stație, astfel am reusit să prindem autobuzul care sosise cu 7 minute mai devreme decât era specificat în orar… Următorul ar fi venit peste încă o oră… 😀 Deci să vă înarmați cu multă răbdare şi înțelegere!

Activitati indoor, pentru zilele ploioase

Cu toate că sunt câteva muzee în Bari, nici unul nu ne-a atras in mod special, aşadar de data asta am ales o altă activitate, puțin mai neobişnuită: am intrat in cea mai mare bibliotecă din Bari, laFeltrinelli Libri e Musica , unde am petrecut mai mult de o ora, citind despre dinozauri, în italiană ☺.

Alte sfaturi înțelepte… 😉

De la aeroport putem ajunge în centrul oraşului Bari (la gara Bari Centrale) cu ajutorul autobuzului 16 (preț bilet: 1,5€, programul autobuzelor îl găsiți aici), cu trenul (mai rapid şi mai scump: 5€) sau cu microbuze speciale (4€).

Indiferent că sunteți pieton sau şofer, trebuie să aveți în vedere că traficul e total haotic, nimeni nu respectă culoarea semafoarelor, iar să treci pe o trecere de pietoni nesemaforizată e o adevărată aventură 😀. Regulile de circulație par să fie absolut facultative, deci trebuie circulat cu grijă…

Nu mă pricep la restaurante (din cauza bugetului minuscul… ☺), dar va pot recomanda cu drag o patiserie, cu cel mai bun focaccia (un fel de pizza, dar doar cu roşii şi mirodenii, fenomenală, la 1,5€/felia) pe care am gustat-o noi, uşor de găsit, aproape de gară: Panificio Magda.

FB_IMG_1549198853525

In concluzie eu vă îndemn cu mare drag să vizitați partea asta a Italiei, e spectaculoasă şi, nefiind o zona foarte turistică, se poate vizita cu un efort financiar minim.

Pentru cei care inca nu au un cont pe Airbnb: accesând acest link, veți beneficia de o reducere de 34€ la prima rezervare 😉

Şi nu uitați: îmi susțin financiar mica familie si călătoriile cu ajutorul mini-afacerii mele, astfel aş fi recunoscătoare dacă ați vizita pagina cu produsele mele: pe Facebook, pe Web sau pe Etsy. Dacă vă plac, puteți distribui, sau, de ce nu, chiar cumpăra… ☺

Iar dacă considerați că vă este util conținutul acestui blog, accept cu bucurie orice sponzorizare (pe care o puteți face accesând acest buton). Mulțumesc ☺.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s