Moshi, Tanzania

Moshi este un orășel mic și extraordinar de prietenos (cu o populație de aprox. 200.000 locuitori) aflat în nordul Tanzaniei, aproape de granița cu Kenya. Se află la o altitudine de 900m, la poalele muntelui Kilimanjaro 🗻 (cel mai înalt munte al Africii), cu locuitori super prietenoși și săritori, unde eleganța e la ea acasă👗. Aici (defapt peste tot în Tanzania) nimeni nu se grăbește, toate sunt pole-pole (încet-încet), iar viața e hakuna matata (fără probleme) 🙂.

Vremea

Moshi se află la o distanță de doar 370 km de ecuator și are un climat tropical (umed si uscat), dar din cauza altitudinii are temperaturi mai moderate decât zonele vecine (acum să nu credeți că ar fi tocmai răcoare 😀, de exemplu momentan sunt 32°C 🥵) .

Nu mă întrebați despre anotimpurile de aici, mă depășește complet 😀, tot ce am putut înțelege este că sunt două anotimpuri uscate și două ploioase, în principiu toate sunt calde – nici nu putea fi altfel atât de aproape de ecuator -, dar mai există și un mini-anotimp rece (dada, pe ăsta l-am prins, chiar există, am fost nevoiți să îmbrăcăm ceva cu mânecă lungă de vreo două ori, iar localnicii si-au scos gecile de iarnă… 🧥🧤🧣😀).

Anotimpurile ploioase sunt aproximativ în lunile aprilie-mai (aceasta este mai intensă, se numeste masika) respectiv sfârșit de octombrie-noiembrie (mai puțin intens, vuli), dar din experiența mea se poate trăi liniștit cu ele. Probabil în safari și drumeții pot fi deranjante (în special în luna aprilie), dar în vizitarea orașelor nicidecum. Sunt un fel de primăvară/toamnă puțin mai ploioasă, dar călduroasă.

Cum ajungem acolo?

Cel mai apropiat aerorport internațional este Kilimanjaro Airport, aflat la 32 km de Moshi.

Dacă vă aflați deja în Tanzania, puteți ateriza și pe aeroportul din Arusha (aflat la 81 km de Moshi), sau puteți alege să călătoriți cu autobuzul sau chiar și cu trenul.

Ce putem face în Moshi?

Ce putem vedea (interesant) în acest orășel fermecător? Ia să vedem… În primul și în primul rând avem aici

Muntele Kilimanjaro

ridicându-se maiestuos deasupra localității 🗻. Nu îl putem vedea tot timpul, și nu din orice punct al orașului (dar, ca norocul 🍀, se vede tocmai din curtea noastră 😉), ca orice vulcan care se respectă, se ascunde după o perdea de nori în majoritatea timpului ☁️🌫️

Să vă mai zic despre el?

„Asezarea geografica a masivului Kilimanjaro este la 340 km sud de ecuator, la granita dintre Tanzania și Kenia. Este de origine vulcanică și din el face parte cel mai inalt varf al Africii, Uhuru Peak, cu 5.895 m.

Cu toate că se afla situat intr-o regiune tropical-ecuatoriala, una din cele mai calde regiuni de pe glob, datorita altitudinii ridicate pe varful muntelui exista zapada permanenta.

Datorita pozitionarii ansamblului montan la limita de coliziune a placilor tectonice africane si a celei numita placa tectonica a Somaliei (placa de est), exista o posibilitate permanentă de eruptie vulcanica. De asemenea, prin ciocnirea acestor doua placi, in urma cu milioane de ani, s-a format Marele Rift al Africii, care ar putea deveni, conform unor estimari geologice, un nou ocean.”

Iar acum vă voi prezenta doar partea suficient de autentică a orașului, locurile unde chiar puteți simți că sunteți în Africa 🌍

Unele propuneri vor fi chiar ciudate 😁, dar trebuie să aveți încredere în judecata mea 😉.

De exemplu, dacă nu ați văzut-o la sosire, atunci trebuie să vizitați neaparat

Statia de autobuz

Pentru că aici și în

Piata centrala

puteți simți cel mai bine pulsul orașului… 😊

După aceste experiențe cu siguranță veți simți nevoia de puțină liniște, iar locul ideal pentru relaxare este

Uhuru Park

O cafea gustoasă ☕ puteți savura la

Union Caffe,

o cafenea parcă uitată aici din vremurile coloniale:

Sau pe oricare dintre rooftop-urile hotelurilor, de unde aveți o panoramă extraordinară:

Iar dacă simțiți că în

Centrul orasului

este prea multă civilizație pentru a vă simți în Africa, puteți face o plimbare în

Cartierul Njoro

Puteți participa chiar și la un

Mini curs de pictură Africana

dacă doriți

Despre împrejurimi vă voi povesti data viitoare, pentru că sunt multe posibilități extraordinare, începând de la excursii de o zi până la escaladarea muntelui Kilimanjaro, un safari în una din Parcurile Naționale sau o vizită în satul maasai. Dar pentru toate astea va trebui să colaborăm cu o agenție turistică sau cel puțin un ghid autorizat, iar eu – bineînțeles – îl recomand cu mare drag pe Kipe și firma sa: Kipe Adventure.

Iar în postarea Tanzania (o găsiți în „Meniu”) puteți afla mai multe despre planurile noastre de viitor și cum putem face să ne vedem pe-aici… 😉

P.S.: Oh, și mai avem ceva drăguț aici:

Rau Forest

O pădure fermecată, aflată chiar la marginea orașului, unde locuiesc maimuțele „Black and white Colobus monkey” (că habar nu am care este denumirea lor în limba română 🙈).

Bineînțeles că și pentru asta ne trebuie un ghid, dar i-am găsit pe ei: Rau Eco and Cultural Turism, par să aibă programe interesante.

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

Dacă considerați că vă este util conținutul acestui blog (sau dacă pur și simplu vă suntem dragi ❤️, sau… poate găsiți voi vreun motiv) și simțiți că ați dori să oferiți ceva în schimbul valorii primite, accept cu bucurie orice sponzorizare 🤗🌹.

Unică
Lunar
Anual

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Alege o sumă

$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00
$5.00
$15.00
$100.00

Sau introdu o sumă personalizată

$

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly

Lasă un comentariu